Arıcılık mesleğinde arı hakkında genel bilgilere sahip olmak, meslek aşamasında gereken arıcılık malzemelerini kullanmak büyük ölçüde önemlidir. Soğuk ve sisli havaların başlamasıyla doğada her şey sakinleşmekte, istirahat dönemine girmektedir. Bu durumu aynı şekilde arılıkta gözlemleriz.
Arılar, kışı diğer emsali canlılar gibi tek değil toplu olarak geçirmektedirler. Bu dönemde kovan içinde yumurtlama tamamen durur. Kış salkımı oluşur ve hareketliliği toplu olmakla beraber halen gevşektir. Soğukların artması ile arılar birbirlerine sarılarak sıkı bir salkım görünümünü almaktadırlar. Kış uykusuna yatan tüm canlılarda olduğu gibi arının hayati hareketleri en asgari düzeyde kalır. Kaide olarak salkımın ortasında, ana arı ve genç arılar yer almaktadır. Yaşlı arılar, salkımın dışında bulunurlar. Burada yaşlı arıların görevi yiyecek temin etmek ve genç arılara köprü görevi yapmaktadır. Bu görev nöbetleşerek yer değiştirmektedir. Böylece yiyeceğe doğru hareket edilir. Bu dönemde arıların beslenmek amacı ile tükettiği yiyecek maddesi oldukça azdır. Devri daim hareketi halindeki salkımın arıcılık malzemelerinden olan çerçevenin dışına taşmadığı izlenir.
Arıların bir araya gelip salkım halinde toplanması müşterek ısınma ekonomisine dayanmaktadır. Aynı olay oğul mevsiminde de görülebilir. Kovanı terk eden arıların, bir araya gelerek salkım teşkil etmesi gibidir. Dış çeperde yer alanlar zırh cidarı teşvik ederler. Soğuk havalarda kovanda ısı üretimi kanat titreşimi, abdomen sallama ve bacak hareketleri ile sağlanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder