Arıcılık mesleği hayıflanılmayacak bir meslek olup bilgi ve beceri gerektirmektedir. Arılardan balmumu, arı sütü, bal gibi birçok arı ürünlerinin elde edilmesi ve bu elde edilen ürünlerin de pazarlanması için çalışan kişilere arıcılık mesleğini icraat ediyor diyebiliriz. Arıcılar, arıcılık malzemelerine hâkim, arının yaşamı hakkında gerekli bilgi birikimine sahip olmalıdırlar.
Arıcılık, bal arısının kolonilerinin bakımının yapılması, onların beslenmesi ve arı ürünlerinin elde edilmesini zirai kazanç ile sağlayan meslektir. Bu mesleği yapan kişilere arıcı denilmektedir. Bu meslekte en çok üretim ise baldadır. Sadece bal ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda polen, balmumu, arı sütü, propolis ve arı zehri de elde edilen ürünler arasındadır. Arıcılık mesleğinde birçok arıcılık malzemesi bulunmaktadır. Örneğin arı kolonilerinin tutulduğu ahşap veya diğer malzemelerden yapılmış kutular vardır ve bu kutulara arı kovanı denilmektedir ki bu en önemli arıcılık malzemelerinden birdir. Bu kovanlar iki çeşitte olup silindirik olanlara kara kovan denilmekte ve prizma şeklinde olanlara da fenni kovan denilmektedir.
Arıcılık mesleğinde genellikle arılık denilen şey coğrafi konumu ve ekolojisi bu işe uygun olan yerlerde yapılmaktadır. Arı kolonilerinin tüm yıl boyunca aynı aralıklarda tutulması ve bakımlarının yapılmasına sabit arıcılık adı verilmektedir. Fakat eğer arı kolonileri yaz aylarında daha çok çiçek çeşitliliğine sahip ve daha uygun ekolojiye sahip bölgelere tanışırsa da seyyar arıcılık adını alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder