13 Kasım 2017 Pazartesi

Kovan Sağlığı

arıcılık ürünleri
   Arıcılık, temel olarak bal arısı kolonilerinin beslenmesi ve her türlü bakımı ile arı ürünleri elde etmek için zirai kazanç sağlanan bir meslek olup gerekli arıcılık malzemelerini kullanmayı gerektiren bir zanaattır. Bu meslekte genellikle bal üretimi hedeflenmektedir ve balın yanı sıra elbette başka ürünler de elde edilmektedir. Örnek olarak balmumu, propolis, arı sütü ve polen gibi ürünleri gösterebiliriz.
   Arıcılıkta, sahip olunan arıların sağlığı oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü ana uğraş alanını arılar oluşturmaktadır ve arılar sağlıklı değil ise sıkıntılar meydana gelebilir. Örneğin kovanda yayılan bir hastalık, tüm kovanı etki altına alıp arıları öldürebilmekte, üstüne üstlük arıcıya da zarar verebilmektedir. Bu yüzden arıcılara büyük görev düşmektedir ve gerekli bilgi ve beceriyi bünyesinde bulundurarak önlemlerini almalıdır. Kötü hava durumlarında arılar uçuşa çıkamayabilirler ve kovan içerisindeki sporlu dışkıları kovan içine bırakabilirler. Bu durum ise kovan içerisindeki hastalığın bulaşma ihtimalini artırmaktadır. Bu tür kötü durumlar, uçuş engellerinin çokluğu ve uzun dönem devam eden sert hava koşulları, kovan içindeki sağlıklı olan arıların da kısa süre içerisinde ve yoğun bir şekilde hastalanmalarına sebep olabilir.

    Genç işçi arıların hastalığa yakalanmaları arıcılık malzemelerinden olan kovanların geleceğiniz de etkilemektedir. Genç arılar aldıkları sporlardan sonra uçma yaşına geldiklerinde yüzde sekseni hastalığa yakalanmış olur ve bu arılar uçuşa başladıklarında çevrelerdeki su kaynaklarını ziyaret etmektedir. Böylece suları dışkılarıyla kirletirler ve bu suları kullanan diğer arılar da sporları alıp kendi kovanlarına hastalık bulaştırırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder