22 Kasım 2017 Çarşamba

Amerikan Yavru Çürüklüğü

arıcılık ürünleri

     Arılar, arıcı için ana karakter ve uğraş olduğu için beslenmesi, gözetimi, barınması ve benzeri birçok etmen önemli yere sahiptir. Yanlış beslenme, ihmal, kirli arıcılık malzemeleri kullanımı gibi şeyler arının hastalığına yol açabilir ve bu durum arıcı için de hiç hoş olmayacak sonuçlar ortaya çıkarabilir. Örneğin tehlikeli bir bakteriyel yavru hastalığı olan Amerikan yavru çürüklüğü hastalığı, arı için tehlike oluşturmaktadır. Ana arı, işçi arı ve erkek arı larvaları bu hastalığa yakalanabilirler. Eğer gerekli önlemler de zamanında alınmaz ise tüm arılık ve çevre arılıklara kısa bir sürede yayılmaktadır.
    Amerikan yavru çürüklüğü, Amerikalı bir bilim insanı olan Dr. G.F. White tarafında 1904 yılında tespit edilmiştir. Basillus larvae, spor oluşturan bir bakteridir. Bakterinin vejatatif şekilleri 2-5 mikron uzunluğunda, 0.7-0.8 mikron genişliğinde ve hafif yuvarlak ve çomak şeklinde olup tüm yüzeyi de 20-25 mikron uzunluğunda flagellumlarla kaplıdır. Sporlanma sırasında flagellumlardan ayrılır ve bir yumak teşekkül eder. Sporları hafif iğ biçiminde 1.2 mikron boyutunda ve 0.5 mikron genişliğindedir. Basillus larvae dezenfektan maddelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Yaşam süreciyse çevreye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

  Arıcılık malzemelerinden olan kovanın içinde 33 yıl, 100 derecede ısıtılmış balda ise30 dakika kadar bir sürede yaşayabilmektedir. Bu bakteri, 116 derecede ise yaklaşık 20 dakika içerisinde ölmektedir. Arı için tehlikeli bir bakteri yavru hastalığı olan bu hastalık, arı için oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder