20 Kasım 2017 Pazartesi

Arıya Hastalıkların Bulaşma Şekli


 
arıcılık ürünleri
 Arı hastalıkları, arıcı tarafından bilinmesi gereken ve ihmal edilmemesi önemli bir durum olan konudur. Arılara hastalıklar kirli arıcılık malzemelerinden, güçsüz vaziyetteki kovanlardan, kovandaki çeşitli zararlı şeylerden bulaşabilmektedir. Amerikan yavru çürüklüğü, nosema ve Avrupa yavru çürüklüğü gibi çeşitli arı hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıklar arıya da arıcıya da zarar verebilmektedir.
  Arı hastalıklarından birisi olan Avrupa yavru çürüklüğünün etmenleri, bal arısı larvalarına, ergin genç işçiler aracılığı ile ağız yoluyla bulaşabilmektedir. Hastalık taşıyıcı (portör) durumdaki genç işçi arılar, hastalığa yakalanmamaktadırlar. Hastalık kovandan kovana veya arılıktan arılığa bulaşabilmektedir. Bu bulaşma ise:
  • Arıcılık malzemelerinden olan kovanda zararlı olarak bulunan bazı böcekler (mum güvesi gibi) ile olabilmektedir.
  • Yağmacılık ve oğul verme durumuyla meydana gelebilmektedir.
  • Genç işçi arıların kovan şaşırmalarından dolayı olabilmektedir.
  • Kovanlar arası çerçevelerin değişmesi ile olabilmektedir.
  • Kovan nakilleri ve bal arısı ticareti ile bulaşma gerçekleşebilir.
  • Diğer bulaşma yolu ise zayıf kovanlardaki birleşmeler olabilmektedir.
      Arı larvaları hastalık yapan bakteriyi gıda maddeleri ile almaktadırlar. Bakteriler kısa bir zaman sonra yavruların bağırsaklarına geçerek bağırsak kıvrımları içinde gelişirler. Larva, pup dönemine geçtikten sonra da bağırsaktan göz içine atılırlar. Göz içinde bulunan bu atıkları işçi arılar temizlik sırasında alırlar ve diğer arı yavrularına bulaştırırlar. Bakteriler de yavruların gıdalarını ve bağırsak içeriğini yediklerinden dolayı larvaların pup dönemine oldukça zayıf girmelerine ya da girmeden hemen önce ölmelerine neden olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder