Arı hastalıklarından birisi olan Avrupa yavru çürüklüğünün etmenleri, bal arısı larvalarına, ergin genç işçiler aracılığı ile ağız yoluyla bulaşabilmektedir. Hastalık taşıyıcı (portör) durumdaki genç işçi arılar, hastalığa yakalanmamaktadırlar. Hastalık kovandan kovana veya arılıktan arılığa bulaşabilmektedir. Bu bulaşma ise:
- Arıcılık malzemelerinden olan kovanda zararlı olarak bulunan bazı böcekler (mum güvesi gibi) ile olabilmektedir.
- Yağmacılık ve oğul verme durumuyla meydana gelebilmektedir.
- Genç işçi arıların kovan şaşırmalarından dolayı olabilmektedir.
- Kovanlar arası çerçevelerin değişmesi ile olabilmektedir.
- Kovan nakilleri ve bal arısı ticareti ile bulaşma gerçekleşebilir.
- Diğer bulaşma yolu ise zayıf kovanlardaki birleşmeler olabilmektedir.
Arı larvaları hastalık yapan bakteriyi gıda maddeleri ile almaktadırlar. Bakteriler kısa bir zaman sonra yavruların bağırsaklarına geçerek bağırsak kıvrımları içinde gelişirler. Larva, pup dönemine geçtikten sonra da bağırsaktan göz içine atılırlar. Göz içinde bulunan bu atıkları işçi arılar temizlik sırasında alırlar ve diğer arı yavrularına bulaştırırlar. Bakteriler de yavruların gıdalarını ve bağırsak içeriğini yediklerinden dolayı larvaların pup dönemine oldukça zayıf girmelerine ya da girmeden hemen önce ölmelerine neden olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder