2 Kasım 2017 Perşembe

Polenin Saklama Çeşitleri

arıcılık malzemeleri
Tarlacı işçi arıların çiçeklerin tozlaşmak için ürettiği çiçek tozlarını polen sepetciklerinde toplayıp kovana getirmesiyle elde edilen arıcılık malzemelerinden olan polen insanlar ve yavru arılar için oldukça önemli bir besin kaynağıdır.
Polen kovan getirildikten sonra iki ila üç gün içerisinde polen tepsisinden alınması gerekir. Eğer polenler alınmaz ise nemleneceği için küflenme gerçekleşir.
Polenin saklama koşulları ele alındığında farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Bu yöntemlerden ilki konserve şeklinde polenin saklanmasıdır.
Konserve olarak saklanacak olan yöntemde 2:1 oranında polen ve şeker kullanılır. Yani iki birim polenin üzerine bir birim toz şeker konulur ve en sonunda 5 cm kadar şekerle üzeri tamamen örtülen polen oda sıcaklığında iki yıl kadar saklanabilmektedir. Fakat taze polen kadar yavru besleme de verimli değildir.
Polenin havada kurutulması ayrı bir yöntemdir. Sıcak ve havalandırması olan bir ortamda zemine serilerek ve arada karıştırılıp yönü değiştirilerek kurutma işlemleri gerçekleştirilir. Yüzeye serilen polenin çok üst üste olmaması ince bir katman olmasına dikkat edilmelidir. Yeteri kadar kurutulduğunda cam bir kabın içerisine konulan polenin ağzı sıkıca hava almayacak şekilde kapatılır ve 1-2 derece sıcaklıkta %25 nem ihtiva eden bir ortamda saklanması sağlanabilir. Saklama en fazla 2 yıl olmalıdır.
Diğer bir polen saklama yöntemi vakum yaparak kuru şekilde dondurma yöntemidir. Bu yöntem oldukça iyi  bir yöntem olmak ile birlikte yavru besleme de normal bir polene göre daha fazla besin değeri sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder