16 Kasım 2017 Perşembe

Kovan İçi Kontroller ve Arılığın Düzenlenmesi

  
arıcılık ürünleri
  Arıcılık mesleğinde gerekilen başarıya ulaşmak için arının bakımı, beslenmesi konuları bir yana bu işle uğraş için önemli olan arıcılık malzemelerinin de varlığı önemli yer edinmektedir. Arıcıların doğa şartlarından yüksek seviyede faydalanması, sahip olduğu bilgi ve beceri kapasitesine bağlıdır. Arıcı, kolonileri gereken zamanda kontrol etmeli, arı hastalıklarına hâkim olmalı, kovan ısılarını muhafaza etmeli, arılığın düzenlenmesine önem vermelidir.
   Arıcılar, ileride yapacakları çalışmalar için kolaylık ve uygunluk sağlamak için kış mevsiminin çıkışında arıların henüz uçuşa geçmediği zamanlarda kovanların yerlerini değiştirebilirler. Bu işlem, gürültüsüz, sakin ve arının kolonisini sarsmadan yapılmalıdır. Ayrıca arıların kolonilerini şaşırmamaları, karıştırmamaları için kovanlara renk işareti koymada fayda vardır. Açık arazide konuşlandırılan arılıklarda kovanların taş vb. takozlar üzerine koyularak yerden yükseltilmesi gereklidir. Arıcılık malzemelerinden olan kovanın ise iç kontrolleri ihmal edilmemelidir. Civar ısısı 17 dereceyi bulduğunda kovan içi kontroller yapılabilir. Bu muayeneler için körük yakılır ve hafif bir dumanlamadan sonra kovanın dış sargısı açılır. İçten yapılmış vaziyette olan sargı vb. maddelerin de gereksiz olanları alınır. Bunlar sonucunda kovanın temizliği yapılır.

    Kovan temizliğinde ise arılı ve ballı olan çerçeveler de temizlenmiş kovanlara yerleştirilir. Boşalmış olan arıcılık malzemelerinden kovan da temizlenerek yeniden kullanılmaya hazır vaziyete gelmiş olur. Diğer bir taraftan arılı çerçeveler incelendiği sırada kovanın üzerinde tutulmalıdır. Bunun nedeni ise ana arı ve genç arıların düşebilme ihtimalinden kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder