28 Kasım 2017 Salı

Polonya’daki Arıcılığa Genel Bakış

arıcılık ürünleri

   Polonya arıcılığı, oldukça zengin ve yaklaşık bin yılık bir geleneğe sahip olmak ile öğünmektedir. Polonya topraklarında ilk bal ve bal mumu üretimi Lehlerin buralara yerleştiği ilk yıllarda başlamıştır. Birçok önemli doküman, kütük kovanlar ve arıcılık malzemeleri yüzyıllar öncesinden günümüze kadar ulaşabilmiştir. Bu ulaşabilen ürünler ise arıcılık müzelerinde sergilenmektedir. Bilimsel gelişmelerin destekleri sayesinde Polonya arıcılık ekonomisi sürekli büyüme göstermektedir. Polonya’da son on yılda (1987 senesinde alınan bilgilere dayanarak) nektarlı ağaç sayısı iki katına çıkmıştır. Halen Polonya’da 210.000 arılık bulunmaktadır ve arı kovan sayısı da 2,1-2,5 milyon olarak tahmin edilmektedir.
   Polonya’da arıcılık, genellikle şahıslar tarafından yapılmaktadır. Sadece ülkedeki arıların %0,2’si devletin ve kooperatiflerin elindedir. Arıcılığı sevdikleri için ve aile bütçesine bir ek gelir sağlamak için amatör olarak arıcılık yapanların sayısı da fazladır. Bal üretiminin çoğu profesyonel arıcılar tarafından sağlanmaktadır. Bal ve mum, devlet bünyesindeki ticari kuruluşlar ve bahçe bitkileri, arıcılık kooperatifleri tarafından satın alınmaktadır. Kooperatifler, arıcıların teşkilatlanmasına, gerekli arıcılık malzemelerinin teminine de yardımcı olmaktadır.

   Polonya, bal üretimi bakımından kendisine yeterli bir ülkedir. Kovan başına bal üretimi 8-12 kilodur. Kişi başına bal tüketimi ise yaklaşık 0,35 kilo olmaktadır. Üretim ve kişi başına tüketim dünya ortalaması civarındadır. Ülkenin yıllık bal üretimi 20 bin tondur. Baldan başka, insan sağlığının korunmasında ve hastalıkların tedavisinde gerekli olan diğer arı ürünleri de elde edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder