14 Aralık 2017 Perşembe

Körfez Savaşı’nın Arıcılığa Zararları

arıcılık ürünleri

Arıların bal ya da diğer arı ürünlerinin üretimine devam etmeleri için sağlıklı ve doğal ortamında yetişmiş/yetiştirilmiş bitkilere ve kaliteli arıcılık malzemelerine ihtiyaç vardır. Olmazsa olmaz niteliğinde bulunan şey ise kesinlikle nektar salgısı yapan ballı bitkilerdir. Körfez Savaşı yıllarında petrol kuyularından çıkmış olan zehirli gazlar yüzünden çiçekler ve bitkiler oldukça olumsuz etkilenmiştir. Dönemin arıcıları da körfezden çıkan dumanların ballı bitkileri zehirlediğini ve bunun bir sebebi olarak da arıların bal yapamadığını bildirmişlerdir. Körfez Savaşı’nın yaratmış olduğu bu olumsuz durum arı üreticilerini büyük zarara sokmuştur. Çiçeklerin bu salınımı yapılan gazlar yüzünden zehirlendiği bildirilmişti fakat bal arıları bu duruma rağmen arılar kovana bal özü toplamaya devam etmiştir. Kovan içini bal ile doldurmaya devam etmeye çalışması ise üretilen balların zehirli olabileceği şüphesi doğurmuştur. Bu istisna bir durum genel durum ise çoğu yerde kovanların boş kalması ve arıların nektar toplayamaması çiçeklerin zehirli oluşuna kanıt niteliğinde bir göstergedir. Anadolu’nun yükseltinin fazla olduğu yerlere kovanlar taşınmıştır. Bu bölgelerde arılar bal üretmeye devam etmişlerdir. Bu sayede arıcıların kayıpları da karşılanmaya başlanacak olduğu bildirilmiştir. Ancak bu durum arıcıların çok da yüzünü güldürmemiştir çünkü Körfez Savaşı dolayısıyla gök yüzüne salınan gazlar her yere yayılmıştır ve çiçek özelerini öldürmüştür. Durum böyle olunca arılar hiç bal yapamamış ve arıların kış mevsiminde kendileri için bal yapması umutla beklenmekte idi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder