
Arıcılıkta bal üreticisi olan arıyı tehdit eden
hastalıklardan birisi kireç hastalığıdır. Bu hastalığa sebebiyet veren etmen
ise ascosphaera apis türü bir fungustur. Bu funsus yani mantar sporları ise
larvalarda hastalık yapar ve çoğalma da sporlanma ile olmaktadır. Kireç
hastalığından korunma yöntemlerini sıralayalım:
- Hastalığın gelişmesinde soğuk ve nemli kava
koşulları etkili olduğu için arıcılık
malzemelerinden olan kovanların dip tahtasını nemli
toprak üzerine yerleştirmekten sakınmalı ve hatta kovanları yerden 3040 cm
kadar yükseklikte bir sehpa üzerine kaldırmalı ya da güneşli yerlere
taşımalıdır.
- Kışlatmanın kapalı yerlerde yapılması
durumunda kovan içerisindeki neme oldukça dikkat edilmelidir ve
havalandırma çok iyi yapılmalıdır.
- İlkbahar aylarında çok yağışlı geçen aylarda
özellikle yağmurdan sonra koloninin havalandırılmasına ve nemden
kurtulmasına yardımcı olmak için koloninin uçuş deliği belli oranda bir
müddet genişletilmelidir.
- Hastalığa yakalanmış yavrulu çerçeveler
kovandan çıkartılmalı ve arılar temiz olan kovanlara aktarılmalıdır.
Bulaşık kovanlar, el demiri ve diğer malzemeleri aleve tutularak
dezenfekte edilmelidir.
- Hastalıklı olan petekler ise yaklaşık 105
derecede sterilize edildikten sonra kullanılmalıdır. Süzülen ballar ise
arılara besin maddesi olarak verilmemelidir.
- Bulaşık olan kolonilerdeki ana arılar
mutlaka değiştirilmelidir ve varroa mücadelesi asla ihmal edilmemelidir.
- Hasta olan kovanlara mümkün olduğu kadar genç arı ilave etmek ve
bunları güçlendirmek de iyi bir koruma yöntemlerinden birisidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder