8 Aralık 2017 Cuma

Kireç Hastalığından Korunma Yöntemleri

arıcılık ürünleri Arıcılıkta bal üreticisi olan arıyı tehdit eden hastalıklardan birisi kireç hastalığıdır. Bu hastalığa sebebiyet veren etmen ise ascosphaera apis türü bir fungustur. Bu funsus yani mantar sporları ise larvalarda hastalık yapar ve çoğalma da sporlanma ile olmaktadır. Kireç hastalığından korunma yöntemlerini sıralayalım:
  • Hastalığın gelişmesinde soğuk ve nemli kava koşulları etkili olduğu için arıcılık malzemelerinden olan kovanların dip tahtasını nemli toprak üzerine yerleştirmekten sakınmalı ve hatta kovanları yerden 3040 cm kadar yükseklikte bir sehpa üzerine kaldırmalı ya da güneşli yerlere taşımalıdır.
  • Kışlatmanın kapalı yerlerde yapılması durumunda kovan içerisindeki neme oldukça dikkat edilmelidir ve havalandırma çok iyi yapılmalıdır.
  • İlkbahar aylarında çok yağışlı geçen aylarda özellikle yağmurdan sonra koloninin havalandırılmasına ve nemden kurtulmasına yardımcı olmak için koloninin uçuş deliği belli oranda bir müddet genişletilmelidir.
  • Hastalığa yakalanmış yavrulu çerçeveler kovandan çıkartılmalı ve arılar temiz olan kovanlara aktarılmalıdır. Bulaşık kovanlar, el demiri ve diğer malzemeleri aleve tutularak dezenfekte edilmelidir.
  • Hastalıklı olan petekler ise yaklaşık 105 derecede sterilize edildikten sonra kullanılmalıdır. Süzülen ballar ise arılara besin maddesi olarak verilmemelidir.
  • Bulaşık olan kolonilerdeki ana arılar mutlaka değiştirilmelidir ve varroa mücadelesi asla ihmal edilmemelidir.
  • Hasta olan kovanlara mümkün olduğu kadar genç arı ilave etmek ve bunları güçlendirmek de iyi bir koruma yöntemlerinden birisidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder