11 Ekim 2017 Çarşamba

Sepet Şeklinde Karakovan Balı

arıcılık malzemeleri

 
     Kara kovan balı, yüzyıllardır hem lezzet hem de şifa kaynağı olarak fayda dağıtmaya devam etmektedir. Arılara ve arıcılık malzemelerinden olan kovanlara hiçbir müdahale olmadığı için altı ay süresince karanlık olan bir kovanda üretilen bala, kara kovan balı denilmektedir. Kara kovan balı, üretiminin her adımı bölgesel koşullara göre şekillenmekte ve kovanların tüm malzemeleri de doğadan elde edilmektedir.
    Arılar, bu kovanların içine kendi peteğini inşa etmektedir. Bu sebeple, ayrı bir lezzete ve faydaya, şifaya sahip bu balın hem kendisi hem de peteği değer kazanmaktadır. Kara kovan, ince ve uzun bir silindir görünümünde hazırlanmaktadır.  Silindirin arka ucu bazı bölgelerde açık bazılarında ise kapalı tutulmaktadır. Ön ucuna ise arıların girip çıkabileceği kapak yerleştirilmektedir. Bal üretimi boyunca bu kapak açılmamaktadır ve bununla birlikte kovanın içerisinin karanlık olması, karanlık kalması sağlanmaktadır.
   Arıcılık malzemelerinin başında gelen kovanın yapımında iki farklı yönteme başvurulmaktadır.  Bunlardan birisi, yaygın olarak ve üretim için de sağlıklı olanı sepet şeklindeki kovanlardır. Söğüt, gürgen ve kavak gibi ağaçlardan aynı eşdeğerlikte sepetler örülmektedir. Bu sepetler de hayvan gübreleri ve kerpiçlere benzer karışımlarla sıvanmaktadır. Başka bir kara kovan malzemesi ise kestane ve ıhlamur türü ağaçların kütüğüdür.  Olgun ve yaşlı ağaçların gövdesinden bir bölümü alınıp içi oyularak yine silindir biçiminde bir kovan hazırlanır. Bu kovan ise de genelde iki parça halinde olmaktadır fakat kütükten yapılan kovanlar çok fazla kullanım için uygun görülmeyip tercih edilmemektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder