![]() |
arıcılık malzemeleri |
Bal arıları iklim koşullarına göre nektar ve polen toplamasını ayarladığı için arıcılık malzemelerini kullanan arıcılar bal arılarının gelişmesini ve yaşam sürecini bilerek hareket etmeli ve doğru bilgi edinmelidir. Arıcıların öncelikle bilmesi gereken ve yüksek seviyede bal almayı amaçlar ise önce arının anatomisini bilmeli daha sonrasında da bal üretiminde etken olan maddeler, mevsimler boyunca ne yapması gerektiği, ana arının düzgün çalışıp çalışmadığı, mevsimlere göre bal arılarının beslenmesi, bal arısı hastalıkları ile mücadele yöntemleri, arıcılıkla ilgili ekipmanları bilmesi gerekmektedir.Arıların beslenmesi mevsimlere göre değişkenlik göstermekte ve besleme yaparken arıların kovanda olacağı yani akşam vakitlerinde yapılması gerekmektedir. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ana arının yumurtlamasını arttırmak için yoğun şekerli şurup verilmelidir. Kıştan yeni çıkan bal arısı kolonisi şurubu aldıktan sonra nektarın geldiğini düşünüp daha da güçlenmekte, ana arı ise nektarın geldiğini zannedip kolonisini büyütmek için yumurtlama yapmaktadır. Yaz sezonunda zaten nektar akışı olduğu için herhangi bir besleme yapılmasına gerek kalmamaktadır. Yaz bitiminde nektar akışı kesildiğinde tekrar şuruplama yapılmalıdır ki kışa güçlü giren koloni açlık ve zayıflık nedeniyle ölmesin. Hava sıcaklıklarının 10 derece altına düştüğü zamanlarda ise sadece dışarıdan çerçeve üzerine arı keki konularak çerçevelerindeki bala ulaşamayan arılar için ekstra besin sağlanmış olur.Arıcının başarılı olabilmesi için değişen çevre şartlarına göre kovanlarında gerekli önemleri alması, kolonisindeki ihtiyaca yönelik eksikleri gidermesi ile gerçekleşmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder