![]() |
arıcılık malzemeleri |
Arı kolonilerinde bal arılarının ihtiyaç duydukları temel
besin kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidrat demek şeker demektir. Yetişkin
arılar doğada karbonhidratı çiçeklerin bal özlerinden karşılamaktadır. Doğadaki
bal özü nektar akımı bittiği zaman bal arılarının karbonhidrat ihtiyacı
karşılamak gerekmektedir.
Mevsime göre bal arıları arıcılık malzemelerinden olan katı ve sıvı besin takviyeleri ile
beslenmelidir. İlkbahar mevsiminden başlayarak nektar akışı olana kadar ana
arıyı yumurtlamaya teşvik etmek için ve genç tarlacı arıları güçlendirmek için yoğun şurup beslemesi
yapılmalıdır. Ana arı kovana nektar geldiğini anladığında yumurtlaması arttırır
ve kovan mevcudiyetinde yükselme olur.
Arı şurubu olarak adlandırılan pancar şekeri ve sudan oluşan
şeker şerbeti arıların ihtiyacı olan karbonhidrat gereksinimini karşılar.
Yaz mevsimindeki nektar akışı bittiği ya da çok azaldığı
zamanlarda da şeker şurubu ile arı kolonisi beslenmelidir ki kış mevsimine
arılar daha kuvvetli girsinler ve kış ölümü gerçekleşmesin. Kış mevsiminde de
arı beslemesi olarak arı kekleri kovana besleme amaçlı verilmelidir.
Bal arılarının bir diğer ihtiyacı ise proteindir. Yetişkin
tarlacı arılar kovandaki protein ihtiyacı karşılamak için çiçek tozlarını
toplayarak polen haline getirip kovana getirirler. Kovan gelen polen petek
gözlerinin içerisine yerleştirilerek orada depo edilir. Zaman zaman bu polen
depolama aynı petek gözüne birden fazla polenin yerleştirilmesi ile
gerçekleşir. Kat kat polen tepilen petek gözüne balda konularak katman
oluşturulur. Bu oluşturulan polen deposuna ‘’arı ekmeği’’ ismi verilmiştir.
Besin değeri oldukça yüksek olup arılar için çok besleyici protein kaynağıdır.
Yetişkin işçi arılar kovan içerisinde yavru arıları beslemek için petek
gözlerindeki depolanan poleni kullanırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder