arıcılık malzemeleri |
Kovandaki bal arılarına süzülmüş balın verilmesi pek uygun olmasa da verilebilir. Süzülmüş balın verilmeme sebebi yağmacı arıların balın kokusu alıp cezb olmalarıdır. Bu durumun dışında bir başka tehlike ise kaynağı bilinmeyen balların arıcılık malzemelerinden kovanda hastalıkların olmasına sebep olabilir.
Süzülmüş bal ile besleme yapılacak ise yemleme akşam üstü yapılmalı ve arıların bir gece de bu besini bitirmesi gerekmektedir.
Süzülmüş baldaki kristallenmeyi önlemek için süzülmüş bala onda biri kadar şeker şurubu katılabilinir.
Bal arılarına kristallenmiş bal verilebilir. Arılar şeker şurubu ile birlikte bu balıda tüketebilmektedir. Ama glikoz içerikli şurup verilmemelidir. Çünkü arılar glikozu parçalayamazlar.
Örneğin şekerlenmiş olan bir kavanoz bal örtü bezinin üzerindeki yemleme deliğine ters çevrilerek konulur ise ilkbahar mevsiminin başlarında çok fazla açlık hisseden bir koloni ölmekten kurtulmak amacıyla bu besini tüketebilirler.
Kristallenmiş balların kovna verilmesi durumunda arılar bu balı yiyebilmek için çok fazla suya ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda kovandaki nem oranının yüksek olması gerekir ki arılar kristallenmiş balı tüketebilsinler. Eğer ilkbahar mevsimi kötü hava koşullarına sahip olur ise ve bal arıları uzun bir müddet kovandan çıkamaz ve kapalı kalırlar ise bu arılara kristallenmiş bal verildiğinde hastalıkların oluşmasına neden olur.
Bu konunun içeriğinden anlaşılacağı üzere zorda kalınmadıkça bal arılarına süzme bal ya da kristallenmiş balın verilmemesi gerekmektedir. Eğer kovana bu tür yiyecek verildi ise koşulların göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder