16 Ekim 2017 Pazartesi

Balın Serüveni

arıcılık malzemeleri
  Arıcılık malzemelerinden olan kovanın içerisindeki petekler, aynı büyüklükte olmayabilirler. Gereksinime, ihtiyaca göre değişik şekillerde olabilmektedirler. Bir kısmı polen, çiçek tozu veya balla doldurulmuştur. Boş olanlara ise kraliçe arı tarafından birer yumurta bırakılmıştır.
   Arılar, boruya benzer emici olan dilleriyle nektar da denile bilinen bal özlerini çiçeklerin taç yapraklarının diplerinden emmektedirler. Midelerinin ilk bölümü, bal midesi dilen organlarına aktarırlar. Bu bölümde midenin öz suları bal özünün şekerlerini daha basit şekerlere çevirir ve aynı zamanda da başka maddeler de katılır. Toplanmış olan bal özünün gerilere gitmesine engel olmak için bal midesi organının sonunda bir vana, yani valv, sistemi bulunmaktadır. Bu vanadan sonra sindirim enzimleri ihtiva eden asıl mide gelmektedir. Bunun ise arka ucu boşaltım organlarına bağlıdır. Fakat yaşamı için gerekli çok az miktarda bak özü, bal midesinin sindirim midesine aktarılır.

   Bal özü ile arıcılık malzemelerinden olan kovana dönen arı, bal midesindeki tatlı sıvıyı genç işçilerin ağızına kusar. Genç işçiler de bunu ağızlarındaki salgılarıyla karıştırır ve kendi aralarında dilden dile dolaştırarak içindeki suyun bir kısmını buharlaştırırlar. Bunun ardından boş peteklere doldururlar. Sonunda doldurulan bu sıvı, bizlerin severek yediği baldır. Yuvada görevli diğer işçi arılar, peteklerdeki bu balı daha fazla buharlaştırmak için petek hücrelerinin üzerinde sürekli bir şekilde kanat çırparak hava akımını sağlarlar. Depolama esnasında da baldaki suyun bir miktarı daha buharlaşarak bal yoğunlaşır. Bu işlemlerden sonra ise peteklerin ağzı, balmumu kapağıyla sıkıca kapatılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder