![]() |
arıcılık malzemeleri |
Arıcılık malzemelerinden olan
kovanın içerisindeki petekler, aynı büyüklükte olmayabilirler. Gereksinime,
ihtiyaca göre değişik şekillerde olabilmektedirler. Bir kısmı polen, çiçek tozu
veya balla doldurulmuştur. Boş olanlara ise kraliçe arı tarafından birer
yumurta bırakılmıştır.
Arılar, boruya benzer emici olan dilleriyle nektar da denile bilinen bal
özlerini çiçeklerin taç yapraklarının diplerinden emmektedirler. Midelerinin
ilk bölümü, bal midesi dilen organlarına aktarırlar. Bu bölümde midenin öz
suları bal özünün şekerlerini daha basit şekerlere çevirir ve aynı zamanda da
başka maddeler de katılır. Toplanmış olan bal özünün gerilere gitmesine engel
olmak için bal midesi organının sonunda bir vana, yani valv, sistemi
bulunmaktadır. Bu vanadan sonra sindirim enzimleri ihtiva eden asıl mide
gelmektedir. Bunun ise arka ucu boşaltım organlarına bağlıdır. Fakat yaşamı
için gerekli çok az miktarda bak özü, bal midesinin sindirim midesine
aktarılır.
Bal özü ile arıcılık malzemelerinden
olan kovana dönen arı, bal midesindeki tatlı sıvıyı genç işçilerin ağızına
kusar. Genç işçiler de bunu ağızlarındaki salgılarıyla karıştırır ve kendi
aralarında dilden dile dolaştırarak içindeki suyun bir kısmını
buharlaştırırlar. Bunun ardından boş peteklere doldururlar. Sonunda doldurulan
bu sıvı, bizlerin severek yediği baldır. Yuvada görevli diğer işçi arılar,
peteklerdeki bu balı daha fazla buharlaştırmak için petek hücrelerinin üzerinde
sürekli bir şekilde kanat çırparak hava akımını sağlarlar. Depolama esnasında
da baldaki suyun bir miktarı daha buharlaşarak bal yoğunlaşır. Bu işlemlerden
sonra ise peteklerin ağzı, balmumu kapağıyla sıkıca kapatılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder