4 Ekim 2017 Çarşamba

Arı Meralarının Olmaması Gereken Yerler

arıcılık malzemeleri
Bal arılarının gittikleri nektar kaynaklarını sınırlandıran birçok etmen mevcuttur. Bal arılarının yetiştiriciliği kolonileri geliştirmek ve arıcılık malzemelerinden kovanda yüksek verim elde etmek için besin kaynaklarını yakından tanıma gerekmektedir.  
Arıların besin kaynaklarını sınırlandıran etmenler şu şekildedir:

1-    Arı kolonisinin bulunduğu bitki örtüsü önem ihtiva etmektedir. Eğer arılığın bulunduğu bölgede yeterli bitki florası yoksa ya da ballı bitki yok ise doğa arıcılığın faaliyetleri doğrudan sınırlandırmış demektir.
Bazı bölgelerde ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde bazı bitlerin varlığı önemlidir. Diğer mevsimlerde balözü kıtlığı yaşanabilmektedir. Böylesi durumlarda kovanlar başka bir bölgeye nakledilebilir.
Erken ilkbahar döneminde nektar akışı fazla olduğunda bal arısı kolonileri bu nektardan yeterli derecede yararlanamayabilir. Bunun sebebi arı kolonisinin yeterli kuvvette olmamasıdır.

Tarımda kullanılan ve uygulanan değişik yöntemler nedeniyle arıcılık için uygun yerler mevsimler arası değişkenlik göstermektedir. Uygulanan yöntemler bir sene bal özünün artmasına sebep olabiliyor iken ertesi yıl bu durum değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple gezginci arılar tarımsal faaliyetleri çok yakından takip etmesi gerekmektedir.

2-    Bazen de birden bire çıkan orman yangınları bitki florasını tamamen yok ederek balözünün tamamen yok olmasına neden olmaktadır. Böylesi durumlarda bal verimi yüksek olan ve toprağın değerini arttıracak olan yonca, korunga, fiğ gibi bitkilerin ekilmesi gerekmektedir. Bu bitkiler arılara bal öz ve çiçek tozuna kaynaklık eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder