![]() |
arıcılık malzemeleri |
Bal
arılarının gittikleri nektar kaynaklarını sınırlandıran birçok etmen mevcuttur.
Bal arılarının yetiştiriciliği kolonileri geliştirmek ve arıcılık malzemelerinden kovanda yüksek verim elde etmek için besin
kaynaklarını yakından tanıma gerekmektedir.
Arıların
besin kaynaklarını sınırlandıran etmenler şu şekildedir:
1- Arı kolonisinin bulunduğu bitki
örtüsü önem ihtiva etmektedir. Eğer arılığın bulunduğu bölgede yeterli bitki
florası yoksa ya da ballı bitki yok ise doğa arıcılığın faaliyetleri doğrudan
sınırlandırmış demektir.
Bazı bölgelerde ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde bazı bitlerin
varlığı önemlidir. Diğer mevsimlerde balözü kıtlığı yaşanabilmektedir. Böylesi
durumlarda kovanlar başka bir bölgeye nakledilebilir.
Erken ilkbahar döneminde nektar akışı fazla olduğunda bal arısı
kolonileri bu nektardan yeterli derecede yararlanamayabilir. Bunun sebebi arı
kolonisinin yeterli kuvvette olmamasıdır.
Tarımda kullanılan ve uygulanan
değişik yöntemler nedeniyle arıcılık için uygun yerler mevsimler arası
değişkenlik göstermektedir. Uygulanan yöntemler bir sene bal özünün artmasına
sebep olabiliyor iken ertesi yıl bu durum değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple
gezginci arılar tarımsal faaliyetleri çok yakından takip etmesi gerekmektedir.
2- Bazen de birden bire çıkan orman
yangınları bitki florasını tamamen yok ederek balözünün tamamen yok olmasına
neden olmaktadır. Böylesi durumlarda bal verimi yüksek olan ve toprağın
değerini arttıracak olan yonca, korunga, fiğ gibi bitkilerin ekilmesi
gerekmektedir. Bu bitkiler arılara bal öz ve çiçek tozuna kaynaklık eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder