23 Ocak 2018 Salı

Balla İlgili Bilgiler


1)Kara kova nedir? Kara kovan balları Ihlamur veya Kestane benzer biçimde çapı geniş ağaçlardan elde edilebilen 70,80 genişliğin de 1 buçuk metre uzunluğunda ağaçlarını içinin insanoğlu tarafınca elle oyulması ile elde edilebilen. İçi oyulan ağacın bir yanına arıların içeriye girmeleri için delikler oluşturulmuş bir kapak, öteki tarafına da açılıp kapanabilen yine aynı kütüklerden yapılmış bir kapak yapılır. Organik bal sağımı arka kapaktan yapılmaktadır. Kovanı tam ikiye bölecek şekilde yukarıdan aşağıya bir çıta konulur. Arka kapaktan bal süzme makinesi ile yapılan bal sağımı yapılırken bu çıtaya kadar olan bal sağımı yapılır ve kalan bal arıların kışın açlıktan ölmemesi için gıda olarak bırakılır. Kara kova balı yüksek rakımlı yerlerde büyük kaya oyuklarına veya ağaçların en tepedeki yüksekte olan dallarına konulur. Ağaçtan oyularak üretilmiş kovan arının kışın soğuktan korur, yüksek ve ulaşılması imkansız bölgelere konulması ise ayı ataklarından korumak içindir.
2)Şekerli içerikli bal ne anlamına gelir? İşci arıları bal mevsiminde arı şurubu ya da şekerli su ile beslerseniz işci bal arıları bu tatlı karışımı direk petek gözüne işleyerek petek gözünü kapatır yani sırlar.
3)Kaç yaşından sonra çocuklara bal yedirilmelidir? Bebeklere doğal bal bir yaşından sonrasında yemesi önerilir. Bunun sebebi içerisinde bulunan ve daha bağışıklık sistemi gelişmemiş çocukları etkileyen bakterinin gelişememesine rağmen, havada, çiğ tüketilen tarımsal ürünler de bulunan spor formunun balda da bulunma ihtimalinin olmasıdır. Bu bakteri bağışıklık sistemi tam gelişmemiş 1 yaşın dan küçük bebeklerde Botulizmi denilen bir hastalığa sebep olabilmektedir. şundan dolayı 1 yaşlarının altındaki bebeklere bal verilmemesi tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder