9 Ocak 2018 Salı

Bal Arılarının Kovanları Nereye Konmamalıdır?

arıcılık ürünleri

Bal arılarının gittikleri nektar kaynaklarını sınırlandıran birçok etmen mevcuttur. Bal arılarının yetiştiriciliği kolonileri geliştirmek ve arıcılık malzemelerinden kovanda yüksek verim elde etmek için besin kaynaklarını yakından tanıma gerekmektedir.  Arıların besin kaynaklarını sınırlandıran etmenler şu şekildedir:
Arı kolonisinin bulunmuş olduğu bitki örtüsü rutubet ihtiva etmektedir. Eğer arılığın bulunmuş olduğu bölgede kafi nebat florası yoksa ya da ballı nebat yok ise doğa arıcılığın faaliyetleri direkt sınırlandırmış anlama gelir. Bazı bölgelerde ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde bazı bitlerin varlığı önemlidir. öteki mevsimlerde balözü kıtlığı yaşanabilmektedir. Böylesi durumlarda kovanlar başka bir bölgeye nakledilebilir. Erken ilkbahar döneminde nektar akışı fazla olduğunda bal arısı kolonileri bu nektardan kafi derecede yararlanamayabilir. Bunun sebebi arı kolonisinin yeterli kuvvette olmamasıdır.
Tarımda kullanılan ve uygulanan değişik yöntemler nedeniyle arıcılık için uygun yerler mevsimler arası değişkenlik göstermektedir. Uygulanan yöntemler bir sene bal özünün artmasına sebep olabiliyor iken ertesi yıl bu konum değişkenlik izah edebilir. Bu sebeple gezginci arılar tarımsal faaliyetleri çok yakından takip etmesi gerekmektedir. Bazen de birden bire çıkan orman yangınları nebat florasını tamamen yok ederek bal özünün tamamen yok olmasına neden olmaktadır. Böylesi durumlarda bal verimi yüksek olan ve toprağın değerini arttıracak olan yonca, korunga, fiğ gibi bitkilerin ekilmesi gerekmektedir. Bu bitkiler arılara bal öz ve çiçek tozuna kaynaklık eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder