Arıcılarımızın hasat zamanı ulaştığında hayit balının hasat ettikten sonrasında balın pazarlanması konusunda da dikkat etmeleri gereken bir ekip hususlar mevcuttur. Bal üreten arıcılarımızın standartlara uygun olarak balı hasat etmeleri için dikkat etmeleri gereken noktalar şunlardır:
Bal arıları bir yerden bir yere aktarılmadan önce kovandaki balın hasat edilmesi gerekmektedir. Böylece bir yöredeki bal diğer yöredeki bala karışmamış olacak.
Organik bal süzülmeden arıcılık malzemelerinden bal süzme makinesi ile önce peteklerin üzerindeki sırrın balın 3/4ünü kapatmış olmasına dikkat edilmelidir. Sağımı yapılan balın muntazam kaplara konulması gerekmektedir. Alınmış olan balın üzerine hangi yöreden alındığına dair bilgi yazılmalı hatta yöredeki nebat örtüsü mevzusunda informasyon yazılmalıdır. Bal süzme işleminden sonra ekipmanların kesinlikle temizlenmesi gerekmektedir. Bal süzme işlemi kesinlikle bal süzme makineleri kullanarak süzülmeli ne olursa olsun pres yöntemi kullanılmamalıdır. Balın depolanması uygun ortamda olmalıdır. Ne çok sıcak ne de soğuk ortamlarda bal depo edilmemelidir. Kristalize olan ballar kesinlikle elli derecenin üzerinde ısıtılmamalıdır. Ballar pazara çıkarılmadan önce yeterli oranda paketlenmeli ve balın belli bir akışkanlık içerisinde olması gerekmektedir. Bal homojen yapıda olmalı filitrasyondan geçirildikten sonra kavanozlama yapılmalıdır.
Bal hem üretim aşamasında aynı zamanda pazarlama aşamasında oldukça önemli bir besindir. Bal üretimden satışına kadar bir çok bir çok aşamadan geçer ve sofralarınıza güvenle sunulur. Evlerinizde donan ballarınızı benmari usulü kullanırak ısıtılan ballarınızı yeniden itimat ile yiyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder