Arı kolonilerinde bal arılarının ihtiyaç duydukları temel gıda kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidrat demek şeker anlama gelir. Erişkin arılar doğada karbonhidratı çiçeklerin bal özlerinden karşılamaktadır. Doğadaki bal özü nektar akımı sona erdiği zaman bal arılarının karbonhidrat ihtiyacı karşılamak gerekmektedir.
Mevsime gore bal arıları arıcılık malzemelerinden olan katı ve sıvı besin takviyeleri ile beslenmelidir. Nisan mayıs aylarından itibaren bal özünü toplamaya başlayana kadar arılara ikiye bir oranında kraliçenin daha çok yumurtlaması için arı şurubu ile besleme yapılabilir. Ana arı kovana nektar geldiğini anladığında yumurtlaması arttırır ve kovan mevcudiyetinde yükselme olur. Arı şurubu denilen toz şeker ve doğal suyun karıştırılarak şerbet haline getirilip besleme yapılarak arının faydalanacağı karbonhidrat gereksinimini karşılar.Yaz mevsimindeki nektar akışı bittiği ya da çok azaldığı zamanlarda da şeker şurubu ile arı kolonisi beslenmelidir ki kış mevsimine arılar daha kuvvetli girsinler ve kış ölümü gerçekleşmesin. Kış mevsiminde de arı beslemesi olarak arı kekleri kovana besleme amaçlı verilmelidir.
Bal arılarının bir diğer ihtiyacı ise proteindir. Erişkin tarlacı arılar kovandaki protein ihtiyacı karşılamak için çiçek tozlarını toplayarak polen haline getirip kovana getirirler. Kovan gelen polen petek gözlerinin içine doldurularak orada depo edilir. Vakit zaman bu polen depolama aynı petek gaslıne birden fazla polenin yerleştirilmesi ile gerçekleşir. Kat kat polen tepilen petek gaslıne balda konularak katman oluşturulur. Bu oluşturulan polen deposuna ‘’arı ekmeği’’ ismi verilmiştir. Besin değeri çok yüksek olup arılar için çok besleyici protein deposudur. Yetişkin işçi arılar kovan içinde yavru arıları beslemek için petek gözlerindeki depolanan poleni kullanırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder