29 Eylül 2017 Cuma

Kovanda Çiçektozunun Depolanması

Bal arıları belli bir olgunluğa eriştikten sonra kovandan dışarı çıkıp kovandaki genç arılar ve kendileri için besin toplamaya başlarlar. Bu işçi arılara'' tarlacı'' adı verilir. Tarlacı işçi arılar arka bacaklarında topladıkları çiçek tozlarını yavrulu gözlerin yakınındaki petek gözlerine istiflerler. Tarlacı işçi arılar poleni petek gözüne yerleştirmeden önce arıcılık malzemelerinden olan  kovan önünde dans ederek çiçek tozlarını nereden getirdiğini diğer tarlacı arılara tarif eder. Daha sonra uygun gördüğü petek gözüne polenini boşaltır. Daha sonra kovan içinde görevli diğer işçi arılar çiçek tozlarını denetler ve bozar. Çiçek tozunu baş ve çeneleri ile petek gözünün en dibine bastırarak depo eder. Bunu yaparken bal, nektar ve kendi tükürük enzimlerini kullanır. Bu işlem petek gözünün üçte ikisi dolana kadar devam ettirilir. Polen tabakasının bozulmasını önlemek için bir miktarda bal kullanılır. İşte bu oluşturulan depoya ‘’arı ekmeği’’  denir. Arı ekmeğinin oluşması için on sekiz çiçek tozu topuna ihtiyaç vardır.Böylelikle binbir çiçektozu ile oluşturulan arı ekmeği katman katman depo edilmiş olur. Bu depo arılar tarafında kapatılmaz eğer yakın zamanlarda kullanılacaksa üzeri bal ile kaplanmaz.

Arı ekmeği içeriğinde dolayı çok değerli bir besin kaynağı olduğu için insanlar tarafından ticareti yapılmaya başlanmıştır. Öncelikle petek gözünden polen deposunun alınması için perga denilen içi boş silindir şeklinde basmalı bir alet ile içine çekilen polen katmanı daha sonra bastırılarak perganın içinden çıkarılıp ambalajlanır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder